Какво представлява Shogi

Играта Shogi е от типа шахове. Тя е измислена от японци и нейната родина е Япония, Азия. Популярна още като японски шах, тази игра се изпълнява от двама играчи и сред многообразието на шахове, известни в различни краища на света, тя е сред най-разпространените и играни игри.

Шоги означава генерал (и произхожда от съкращението SHO), самата игра се изпълнява на дъска (или наричаната GI). От съвместяване на двете думи се пявява и наречието на играта.

За най-ранен предшественик на тази игра, се смята chaturanga, чийто произход е Индия. Появата и е от VI век, а до 12 век той масово се играе в Япония.

Днес Shogi се играе, както се смята за най-старият вариант на познатия ни шах.

Японски шах (Шоги) е идеалният вариант на познатия и у нас шах, за разлика от него обаче, този е измислен в Япония. Той въвежда правило за „спускане“ или познато още като повторно връщане в игра. Това е добър подход и за Шах с пленяване или при т. нар. взети фигури, които имат шанс да бъдат върнати на игралната дъска.

От стартова позиция и самата цел на играта започват на квадратна дъска с размери: 9х9. За целта всеки играч на Шоги, започва да играе с фигури от: 1 цар, 1 офицер, 1 топ, 2 сребърни генерала, 2 златни генерала, 2 копия, 2 коня и 9 пешки.

Тук при шоги шаха, за разлика от западния такъв, всички фигури на таблото са с еднакъв цвят и имат еднакви форми, разположени на неправилен петоъгълник. В зависимост от посоката на ориентация се определя и принадлежността им.

Задачата на всеки играя е да имтира противника, ходовете и целите са както при западния шах.